Zwarte Piet niet langer centraal in Nederlandse politiek

Ondanks het feit dat we ver van de maand pietdecember verwijderd zijn, is de Zwarte Piet al geruime tijd een heet onderwerp in de Nederlandse politiek. Geloof het of niet, internationaal willen politici uitleg hebben over de traditie omdat dit in het teken zou staan van de slavernij. Redelijk ironisch natuurlijk, aangezien de Goede Sint de Moren juist bevrijdde door deze aan te stellen als hulpen. Mark Rutte probeerde de situatie onlangs nog te sussen door op te merken dat dit geen politieke kwestie is, maar dit sloeg uiteraard niet aan. Nederland kwam ineens groot op de kaart te staan en de link werd snel gelegd met het VOC verleden, en dan vooral de achterzijde van de medaille.

Oekraïne

Het nieuws van de ramp in Oekraïne die achteraf al snel geen ramp bleek, maar een aanslag, wist Zwarte Piet al snel het nieuws uit te drukken. De vele Nederlandse slachtoffers aan boord van het vliegtuig werden stuk voor stuk geïdentificeerd, het leed was groot, maar wat nog veel groter in het nieuws uitgemeten werd, was de reactie van Rusland. Hoe zou Poetin omgaan met de aanslag, wat zouden de gevolgen kunnen zijn en hoe gaat de Nederlandse politiek hiermee om? Al snel bleek dat alle lof voor Rutte zou zijn. Hij deed precies wat hij moest doen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Wilders. Toch was het voor de meeste mensen een moment om hun onderbuikgevoelens tot leven te laten komen. Áfsluiten, het leger erop sturen, Rutte afzetten, het waren veelgehoorde reacties op de blogs. Het nieuws werd echter gedomineerd door de angst op een grote oorlog. Het vliegtuig is namelijk uit de lucht geschoten door aanhangers van Rusland, een beweging in Oekraïne die zich af wil scheiden van de Europese weg die Oekraïne ingeslagen is.

Vooralsnog onderneemt Poetin weinig actie. Er is bekend gemaakt dat Rusland er weet van gehad moet hebben en dit maakt het nog meer schokkend. Een derde wereldoorlog is aanstaande, zeggen velen op internet. Op dit moment is het een overtrokken reactie, maar eentje die zeker op termijn nog wel eens waarheid zou kunnen worden, zeker wanneer Poetin een afstandelijke houding vol blijft houden en blijkt dat er opzettelijk bewijsmateriaal vernietigd is, in de vorm van lijken.

Mijn mening is echter dat we niet teveel naar Nederland moeten kijken. Wij kunnen geen troepen sturen, wij kunnen geen actie ondernemen. Nederlanders met deze mening kennen simpelweg de geschiedenis niet. Dit zou een mooi moment zijn voor de Europese Unie om zich eens breed te maken, te laten zien waar zij voor staat. Dit is een kans voor de Unie die ik geen lang leven voorspelde, en die nog steeds geen enkele kans waar heeft weten te maken.

Share this post

Post Comment