Verwachting is dat de Nederlandse winters gaan veranderen

Verwachting is dat de Nederlandse winters gaan veranderen

winterHet KNMI heeft eind mei vier verschillende klimaatscenario’s gepresenteerd waarin de mogelijke veranderingen voor het Nederlandse klimaat uitgelicht worden. De voorspellingen moeten gebruikt worden als een kader om beleidsmakers richtlijnen te geven. Het zijn geen weersvoorspellingen maar opties. Wel is al enige tijd duidelijk dat het weer binnen Nederland een stuk heftiger is, dit is een gevolg van de toenemende hoeveelheden waterdamp die ervoor zorgen dat de atmosfeer opwarmt.

Wie het complete scenario van de KNMI wil lezen kan dat hier doen.

Hollandse winters krijgen Frans tintje

Volgens de voorspellingen zullen de Hollandse winters steeds meer weg gaan hebben van de winters die je momenteel vindt in Bordeaux, de Franse Westkust. De zomers zullen heter en droger worden maar de regenbuien die dan toch zullen vallen gedurende de zomers zullen veel meer water meebrengen. De voorspelling zijn voor het einde van deze eeuw, dus het betreft niet komende zomer of winter.

Studies voorspellen stijging zeewaterspiegel

Er zijn verschillende scenario’s zo zijn er hele droge scenario’s maar dat zal de zeespiegel niet weerhouden om te stijgen. In een eerder scenario van het KNMI werd nog een voorspelling gedaan van 85 cm stijging in de huidige scenario’s is dit nog 100 cm in 2100. In dit scenario is rekening gehouden met de opwarming van de aarde die veroorzaakt wordt door CO2 emissies. Al met al zijn er verscheidene speculaties die eigenlijk allemaal een ding beloven: het klimaat verandert. Daarnaast is het ook zonder dat je er een jarenlange studie aan verbind een kwestie van 1 en 2 optellen en te concluderen dat dit toch echt 3 is. Toch zijn er nog een aantal dingen die wel naar voren komen in het onderzoek die wat zorgwekkender zouden kunnen zijn. We moeten niet vergeten dat Nederland voor een groot deel onder het NAP ligt, waardoor er in de toekomst zeker rekening gehouden zal moeten worden met overstromingen en zoetwatertekorten door deze overstromingen. Hoewel het over een periode van 85 jaar zal gaan, kan dat ook sneller gaan dan ze nu inschatten. Waardoor het klimaat en de veranderingen van het klimaat toch terecht een zorgenpuntje zijn. Daar moet wel aan toegevoegd worden dat één overheid best heel erg leuk plannen kan gaan bedenken om door te voeren, maar wanneer je luchtvervuiling wilt tegen gaan bijvoorbeeld houdt deze echt niet op aan de grenzen. Er zal dus Europees of zelfs wereldwijd gekeken moeten worden naar oplossingen.

Share this post

Post Comment