Museumjaarkaart opnieuw duurder

Museumjaarkaart opnieuw duurder

museumDe prijs van een museumjaarkaart gaat omhoog, voor volwassenen zal dit € 5,- extra zijn jongeren betalen € 2,50 meer. De museumjaarkaart is een enorm succes en derhalve zal de prijs omhoog gaan. Wie een abonnement heeft zal per 1 juli 2014 € 54,95 betalen, voor jongeren is dit € 27,50. Wie een losse kaart zal aanschaffen betaald € 4,95 meer op jaarbasis. Het afgelopen jaar is de museumjaarkaar maar liefst 1 miljoen keer gekocht, en hiermee zijn 6,4 bezoeken afgelegd aan musea. De verwachtingen zijn dat het aantal bezoeken voor dit kalenderjaar zal stijgen naar 7 miljoen.

Hoe werkt de museumjaarkaart?

Wie niet weet hoe de kaart werkt zal zich afvragen hoe het kan dat de kaart door het grote succes ervan duurder wordt. Het zit net even anders in elkaar dan je zou verwachten, voor elk bezoek dat iemand met een museumjaarkaart aan een museum maakt betaalt de stichting gemiddeld rond de 60% van de entreeprijs aan het museum, wanneer je op een museumjaarkaart 6 keer of minder naar een museum gaat is dit rendabel voor de stichting. Omdat ze dan het geld wat ze binnenkrijgen kunnen compenseren met de prijsafspraken die zij hebben met de verschillende musea, maar aangezien mensen steeds vaker naar musea gaan, betaalt de stichting dus meer geld aan de musea dan ze binnenkrijgt van de kaarten.

Vaker dan zes keer per jaar naar het museum

Wie geeft de toeristen ook ongelijk, wanneer je in Amsterdam bent bijvoorbeeld zijn er al een aantal grote musea op relatief kleine afstand van elkaar te vinden, een gemiddelde toerist zal dus al aan de zes musea komen alleen door de kaart te gebruiken tijdens de vakantie. Dit geeft wel aan wat iemand kan die binnen Nederland woont en gewoon een keer per maand naar een museum zou gaan, daarnaast zijn door de heropening van bijvoorbeeld het Rijksmuseum in Amsterdam musea weer positief in het nieuws gekomen waardoor steeds meer mensen weer naar musea gaan. De museumjaarkaart moet dus wel duurder worden om te voorkomen dat de stichting in geldnood komt, eventueel zelfs failliet gaat en er dus geen museumjaarkaart meer is. Naast dat de museumjaarkaart duurder wordt, worden er ook nog een andere geld besparende maatregel genomen: het museumjaarkaart magazine zal alleen nog elektronisch verschijnen en daarnaast dus de stijging van € 5,- voor de kaart zelf. Je kunt alsnog voordelig musea bezoeken, zelfs met de stijging van de prijs hiervan.

Share this post

Post Comment