Gezond leven kan wel degelijk kanker voorkomen

We kennen het allemaal niet roken, drink met mate, eet gezond en beweeg regelmatig (liever nog vaak maar wat is regelmatig en wat is vaak?) want dat is allemaal goed voor je gezondheid. Wie gezond leeft heeft een verminderde kans op kanker. Er is een onderzoek geweest en dat is gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Uit dit onderzoek bleek dat ongezond leven wel degelijk de kans op kanker vergroot, compleet met cijfers.

Roken en overgewicht

Jaarlijks krijgen 19.000 rokers binnen Nederland kanker. 9500 mensen die ongezond eten krijgen jaarlijks kanker. Nee, daar zijn de mensen die overgewicht hebben nog niet bij meegenomen, want overgewicht zorgt jaarlijks voor 3600 kankerpatiënten. Alcohol is goed voor 2900 gevallen van kanker op jaarbasis en te weinig bewegen levert 2100 gevallen van kanker op, op jaarbasis. Onderzoeken van dezelfde aard in andere landen bevestigen deze gegevens, alleen is in Frankrijk alcohol een grotere boosdoener waar in Groot Brittannië overgewicht de allergrootste boosdoener is.

Voorkomen is beter dan genezen

We roepen het altijd voorkomen is beter dan genezen, maar kanker kunnen we ook voorkomen. Het is geen 100% garantie dat je geen kanker zult krijgen met een gezonde levensstijl, maar wanneer mensen gezonder gaan leven kunnen jaarlijks zo’n 40.000 gevallen van kanker voorkomen worden. Om het met een voorbeeld te zeggen: wie niet rookt is er niet van verzekerd geen longkanker te krijgen (en andersom eveneens) maar de kans is veel kleiner voor een niet roker om longkanker te ontwikkelen.

Share this post

Post Comment